Tamarinde

Ontdek de kracht van de Tamarinde

 

 

De tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae).

Oorspronkelijk komt de tamarinde uit Oost-Afrika. Al in de prehistorische tijd kwam de boom naar India, vanwaar hij zich als nuttige plant bijna over alle tropische gebieden verspreidde. Als sier- en nuttige plant wordt de Tamarinde in de tropische regionen gecultiveerd.

De boom is geschikt voor alle gronden, behalve zure grond. Als de boom eenmaal goed is aangeslagen, verdraagt hij lange tijd droogte en de hete zon. Hij groeit langzaam.

Het is een tot 25 meter hoge, groenblijvende boom met een dichte, afgeronde kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn samengesteld, geveerd en 5-15 cm lang. De 20-40 deelblaadjes zijn 2 cm lang en grijsgroen van kleur. De tamarinde heeft kleine, gele bloemen. Over de kelkbladen lopen kleine, oranje of roodachtige strepen. Naast een gele bloemkleur bestaat er ook een variëteit met witte bloemen. De bloemen staan met 10-15 stuks in bladokselstandige trossen.

De vruchten zijn 7-20 cm lange, bruine peulvruchten. De ovale, harde zaden liggen ingebed in donkerbruin, zurig aromatisch smakend vruchtvlees. De planten dragen gewoonlijk na 4-6 jaar vruchten. De oogst kan jaarlijks 300 kg vruchten bedragen.

 

Vrucht en huismedicijn

Uit de pulp van de vruchten wordt tamarindesiroop bereid. Uit de siroop wordt frisdrank gemaakt. De pulp is ook een bestanddeel van verschillende sauzen, waaronder worcestersaus, en is een belangrijk ingrediënt in de Aziatische keuken.

Vruchten, schors en bladeren worden vaak medicinaal gebruikt. Bij verschillende volkeren heeft de tamarindeboom een mystieke betekenis of geldt de boom als heilig.

In Nederland kunnen de vruchten van de tamarinde worden gekocht in toko's en zelfs in sommige grote supermarkten

 

Gezondheid voordelen van tamarinde

Archief van http://nutrition-nl.mo7e.com/gezondheid-voordelen-en-bijwerkingen-van-tamarinde.html

Tamarinde heeft verschillende voedingsstoffen die absoluut noodzakelijk zijn voor ons lichaam. In feite, tamarinde is rijk aan vitamine C en B en carotenen. Het is ook rijk aan antioxidanten en mineralen zoals magnesium en kalium. Tamarinde sap is een rijke bron vanthiamine, niacine, riboflavine en ijzer. Al deze voedingsstoffen bieden de volgende voordelen voor de gezondheid.

Omdat tamarinde is rijk aan vitamine C, het helpt bij het verbeteren van uw Lichaam immuniteit Tegen virale infecties zoals verkoudheid en koorts. '

Tamarinde heeft een kleverige pulp die rijk is aan voedingsvezels. A 100 g portie van de tamarinde pulp geeft je ongeveer 13% van voedingsvezels. Deze vezels in uw voeding verhoogt stoelgang, dus het voorkomen van obstipatie. Het bindt ook de giftige stoffen inhet eten en beschermt zo de dikke darm slijmvlies van kanker.

De voedingsvezels bindt de galzouten die worden geproduceerd uit cholesterol en verlaagt de re-absorptie in de darm. Dit vermindert het LDL-cholesterolgehalte in het lichaam door het verwijderen van de slechte cholesterol.

Tamarinde bevat rijke afzettingen van vitamine C, vitamine A, en Wijnsteenzuur Vitamine E, nummer E334) die krachtige antioxidanten. Deze strijd de kankerverwekkende vrije radicalen in het lichaam.

Het heeft goede afzettingen van mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Kalium is nodig reguleren hartslag en bloeddruk. Magnesium verbetert het lichaam het vermogen om calcium op te nemen en aidsbij het versterken van botten en tanden.

 

Bijwerkingen van tamarinde

Tamarinde is een gezonde vrucht. Kunnen echter niets dan slecht zijn. Het kan ook bepaalde schadelijke effecten veroorzaken als u al last heeft van bepaalde gezondheidsvoorschriften.

De aanbevolen dagelijkse inname van tamarinde is ongeveer 0,8% van de inname via de voeding. Een inname teveel aan die kunnen leiden tot glucose-tekort in het lichaam.

Tamarinde toont de ergste bijwerkingen als u bepaalde soorten geneesmiddelen zoals aspirine. Bijvoorbeeld, interactie van tamarinde met aspirine verergert de Risico op bloedingen.

Overmatige tamarindepulp inname kan leiden tot tamarinde allergie, waar de persoon overgevoelig voor tamarinde wordt. Sommige van de symptomen van deze allergie zijn: braken, duizeligheid, moeite met ademhalen, jeuk, en zelden tintelingen en flauwvallen.

U gemakkelijk minimaliseren van de bijwerkingen van tamarinde door het beperken van de inname van tamarinde dagelijks. Voor volwassenen wordt aanbevolen dat de ingenomen hoeveelheid niet meer dan 10g per dag bedraagt